Alunitele, sunt mici excrescente colorate, prezente in diferile zone pe piele. Fiecare persoana prezinta un numar mai mic sau mai mare de alunite, unele dintre ele find considerate o marca a frumusetii si farmecului personal, altele, din contra, considerate inestetice si o sursa de disconfort.
Majoritatea oamenilor se nasc cu un numar de alunite. Altele apar in timp, cel mai frecvent pana in jurul varstei de 40 de ani. Expunerea indelungata la soare pare sa joace un rol important in dezvoltarea alunitelor, mai ales a celor atipice, cu potential cancerigen.
Este recunoscut si rolul ereditatii in aparitia si dezvoltarea alunitelor.
In functie de zona de corp pe care se gasesc, alunitele pot trece neobservate sau pot produce un discomfort constant prin frecarea de haine sau de alte parti alte corpului, sau din cauza prezentei lor in zone unde pot fi usor lezate, de exemplu la ras, tuns etc.
Multe alunite sunt considerate inestetice, atat prin localizarea pe zone de corp expuse (fata, maini, picioare) cat si prin marime, forma sau culoare. Altele pot degenera ca urmare a unui traumatism sau a expunerii excesive la soare, in alunite atipice care prezinta riscul de a se transforma in melanoame.
Alunitele atipice sunt de obicei mari, cu margini neregulate, dintate, au forma neregulata, sunt asimetrice, au o culoare neuniforma si uneori pot sangera. Acestea trebuie examinate de catre un specialist.
Alunitele se pot inlatura prin mai multe metode dar, intotdeauna trebuie indepartate de specialisti:
– Excizia chirurgicala;
– Excizia prin cauterizare
– Excizia cu laser
Tipul de inlaturare a alunitei este stabilit de chirurg si depinde de felul in care aceasta arata. Excizia prin radere este folosita pentru a trata alunitele proeminente; dupa ce pielea este amortita cu ajutorul unui anestezic local, alunita de la suprafata acesteia este inlaturata. Daca alunita este plata sau este suspectat un melanom, este necesara o biopsie. Prin aceasta metoda, medicul inlatura alunita pana in profunzimea acesteia si apoi pielea este suturata.
Terapia cu laser in scopul eliminarii alunitelor, nu este medota cea mai folosita in prezent, pentru ca majoritatea alunitelor sunt destul de bine ancorate in tegument iar raza laser nu penetreaza suficient de adanc. Pentru alunitele mici, superficiale, cu ajutorul laserului se poate evapora tesutul ce trebuie a fi indepartat si astfel nu mai sunt necesare taieturile si suturile. Firele de par ce cresc din alunite pot fi indepartate numai odata cu intreaga excizie a alunitei.
Interventia de excizie chirurgicala a alunitelor se face sub anestezie locala. Daca trebuie indepartate mai multe alunite in acelasi timp operator se poate face anestezie generala sau o sedare intravenoasa.
Riscurile indepartarii alunitelor: riscurile unei operatii de rezectie a unei alunite sunt mici si variaza de la infectii la alergie la anestezie sau leziuni ale nervilor. De multe ori, consecinta inlaturarii chirurgicale a unei alunite este o mica cicatrice la locul respectiv, fapt ce trebuie luat in considerare daca alunite se indeparteaza din motive estetice.
Leave a Comment