Ai probleme cu somnul? Iată soluțiile

bottegaverde.ro

Unul din lucrurile din care ne preluăm energia este somnul. Un program de somn bine definit te va ajuta să fii mai productiv, dar și să îți păstrezi sănătatea. O persoană care nu pune accent pe un somn bun în timpul nopții va avea multe probleme, începând de la probleme cu sistemul digestiv, până la cele cu concentrarea.

Din păcate sunt unii oameni care, independent de voința lor, au probleme cu somnul. În medie, îi ia 11 minute unei persoane să adoarmă, însă unii nu sunt atât de norocoși. Mai jos vei găsi probleme comune legate de somn, dar și cum să le rezolvi.

Ești extenuat, dar plin de energie

Ai fost vreodată atât de obosit încât să nu poți adormi din cauză că nu ți-e somn? Este o problemă comună de care mulți nu știu cum să scape. Te pui în pat, dar tot te gândești la probleme cotidiene. Ba că nu ai plătit nu știu ce factură, ba că trebuie să mergi la doctor, câte și mai câte. Orice ai face, în loc să adormi, îți inunzi mintea cu tot felul de probleme presante.

Soluția: acordă-ți puțin timp să te liniștești înainte să te pui în pat. Imaginează-ți viața ta ca pe un buton de volum pe care îl dai ușor la minim, în loc de on/off. Încearcă să-ți induci o stare de somn ușor, în loc de dintr-o dată. Fă un duș călduț înainte să te pui în pat, sau citește câteva pagini dintr-o carte. Orice, numai să te liniștești.

Te trezești prea devreme dimineața

Ceasul sună în fiecare dimineață la ora 6, ceea ce te face să te trezești morocănos. Parcă te simți mai obosit decât atunci când te-ai culcat. Este o problemă destul de comună, dar care îți face rău.

Soluția: clar, trebuie să îți acorzi mai mult timp să dormi. Din păcate, datorită jobului, nu toată lumea își permite să dea snooze de 10 ori. Dacă nu trebuie să ajungi devreme la serviciu, atunci încearcă să dormi cel puțin o oră în plus. Însă dacă trebuie să ajungi undeva devreme, soluția ar fi să te culci mai devreme. Lasă televizorul, telefonul sau laptopul deoparte și culcă-te la o oră mai decentă. E greu la început să îți modifici programul se somn, dar după ce îți vei obișnui organismul cu noul program, te vei trezi cu mai multă energie.

Lucrezi noaptea

Aceasta este mai mult o realitate decât o problemă, dar cu siguranță te întoarce pe dos. Corpul nostru funcționează urmând un ritm circadian, care de cele mai multe ori este dictat de diferențele zi – noapte. Este greu să dormi suficient când soarele este pe cer.

Soluția: când știi că orele de muncă încep când apune soarele și se termină când soarele este sus, cea mai bună soluție este să îți formezi un program strict de somn. Cei din jurul tău trebuie să respecte acest program cu aceeași sfințenie ca și tine, altfel vei ajunge într-un punct în care vei ceda extenuării. Totodată, asigură-te că dormitorul tău va fi complet întunecat în tot acest timp. Te va ajuta să adormi și să dormi mai bine.

answear.ro
Share: