Cizmele ugg reprezinta un model de cizme unisex cu talpa plata, lucrate din piele si blana de oaie, in exterior si interior. Devin celebre in anii ’70, cand surferii din California (SUA),  isi incalzeau picioarele in ele. Dupa anul 2000, incep sa fie la moda. Astazi, UGG e denumirea unui brand american.

bottegaverde.ro

Desi unii critici de moda considera cizmele de tip UGG un kitsch, multe femei le poarta, mai ales in timpul iernii, pentru ca sunt comode, tin de cald si se potrivesc cam la orice tinuta. De asemenea, aceste cizme din piele de oaie sunt si preferate de multe vedete, de aici, popularitatea lor. Dar cat de bune sunt ele pentru picioarele noastre. Aici parerile sunt impartite.

Multe femei cred ca, datorita faptului ca UGG-urile sunt moi si calduroase, ele sunt benefice pentru picioare. Totusi, unii specialisti in ortopedie (studiul bolilor oaselor si articulatiilor) avertizeaza ca ele pot reprezenta un risc pentru ca:

– in UGG-uri, picioarele aluneca in fata

– cu fiecare pas, presiunea cade catre partea interioara a picioarelor, facandu-le sa ia o pozitie stramba care provoaca o aplatizare a arcuirii naturale a talpilor

–se poate ajunge la probleme ale talpilor, gleznelor sau soldurilor

Fie ca sunt originale, fie ca sunt imitatii, expertii in ortopedie sunt de parere ca cizmele UGG nu ofera sustinerea necesara pentru talpi si glezne. Purtarea imitatiilor poate fi un risc si mai mare, tinand cont de faptul ca nici macar UGG-urile originale nu ofera un suport potrivit al piciorului.

Pe de alta parte, trebuie luat in considerare si faptul ca fiecare dintre noi avem tipuri de picioare diferite. Unele femei au picioare mai stabile, care nu se vor aplatiza excesiv de la purtatul UGG-urilor, alte femei, insa, vor suferi intr-o mai mare masura si, prin urmare, vor trebui sa poarte alte tipuri de incaltaminte, care sa le ofere mai mult suport.

Afectiuni si recomandari

Suportul se refera la masura in care un anumit tip de incaltaminte ofera stabilitate sub picior, in jurul gleznei si a tendonului lui Ahile (legatura dintre calcai si muschii gambei).

Expertii in ortopedie ne avertizeaza ca UGG-urile nu discrimineaza, ele afectand nu numai femeile adulte, ci si copiii si tinerele, cu efecte pe termen lung sau scurt.

La inceput, pot aparea dureri la nivelul arcului talpii piciorului, la nivelul genunchiului sau a muschilor. Muschii sunt obligati sa functioneze diferit si sa compenseze lipsa de suport din partea UGG-urilor. Cu cat cizmele sunt purtate mai des, cu atat creste presiunea asupra muschilor, tendoanelor, ligamentelor si oaselor si pot aparea afectiuni pe termen lung precum: monturi, hematoame, artrita, inflamarea tendonului si chiar afectiuni ale spatelui.

Ortopedistii ne sfatuiesc sa nu mai purtam UGG-uri de indata ce resimtim dureri si sa purtam un tip de incaltaminte care sa ofere picioarelor o mai mare stabilitate si protectie.

UGG-urile ar trebui purtate sporadic, atunci cand nu ai prea mult de mers pe jos, la fel cum nu trebuie sa porti tocuri inalte cand ai de umblat mult sau cand dansezi. Daca, totusi, nu poti nicicum renunta la UGG-uri, specialistii recomanda sa folosesti branturi, pentru a conferi mai multa sustinere la nivelul picioarelor.

Solutii de ultima ora

Firma Koolaburra a realizat o versiune mai sanatoasa a comodelor UGG-uri, denumite Modern Classic. Acestea imbina aspectul UGG-urilor cu trasaturile specifice incaltamintei sport.

answear.ro
Share: