Toata lumea stie ca o protectie corespunzatoare impotriva razelor ultraviolete se obtine prin folosirea cremelor de protectie cu gradul de protectie corespunzator (SPF – factorul de protectie la raze ultraviolete poate fi intre 10 si 50, si trebuie ales in functie de tipul de piele, momentul in care faci plaja, gradul de bronzare existent etc. ).

bottegaverde.ro

Dar in afara de aceasta exista o serie de alimente care asigura o protective naturala a pielii.  O dietă bogată în fructe și legume are nenumărate avantaje pentru sănătate. S-a dovedit ştiinţific că poţi creşte protecţia pielii prin simpla ajustare a alimentaţiei. Experţii în raze UV au demonstrat că alimente care au în componenţă anumiţi pigmenţi naturali asigură organismului uman protecţie împotriva ultravioletelor. Unul dintre principalele beneficii ale acestui regim special este că are efect pe întreaga suprafaţă a corpului şi pe toată durata zilei, spre deosebire de produsele cosmetice, care au limite în această privinţă (de pildă, loţiunea cu protecţie solară trebuie aplicată din două în două ore pentru a-şi păstra eficienţa). Un alt rezultat îmbucurător mai ales pentru doamne este că dieta SPF păstrează tenul revigorat şi întinerit, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii.

Dacă vă întrebaţi cum anume acţionează dieta SPF în avantajul tenului, răspunsul e simplu: pigmenţii naturali din anumite fructe şi legume se depozitează la suprafaţa pielii şi, când razele soarelui ating epiderma, acestea sunt uşor îndepărtate de către moleculele provenite din alimentele respective. În plus, împiedică deteriorarea provocată de radicalii liberi, care sunt produşi în exces în momentul în care razele ultraviolete intră în contact cu pielea. De asemenea, stimulează producţia de colagen şi antioxidanţi, lucru absolut necesar dacă ținem cont că ultravioletele măresc şi ele producţia de colagenază, o enzimă care are ca scop dezintegrarea colagenului.

Consumând zilnic anumite alimente, ajutați organismul să-şi construiască o barieră contra efectelor dăunătoare ale razelor solare. Iată ce trebuie să conţină meniul cu efect SPF:

Rodii – reprezintă cea mai bună sursă de  antioxidanţi care asigură pielii protecţie antiinflamatoare şi, antioxidantă; contracarează acţiunea radicalilor liberi de a accelera distrugerea colagenului, care ar avea drept urmare apariţia sau accentuarea ridurilor, a petelor maronii.

Spanac – sursă generoasă de coenzima Q10, acţionează ca o barieră împotriva ravagiilor pe care le fac radicalii liberi la nivel celular. Alte produse alimentare cu coenzima Q10 în componenţă sunt alunele, germenii de grâu şi cerealele integrale. Aşadar, nu trebuie să vă lipsească nici acestea din meniul zilnic.

Broccoli – reprezintă o sursă generoasă de acid alfali­poic, care se găseşte în mod normal în fiecare celulă a corpului uman şi are rol antioxidant şi antiinflamator; are, de asemenea, în componenţă un nutrient care poate activa lupta împotriva genelor cancerului de piele şi de sân.

Fructe de pădure – cresc producţia de colagen, neutralizând acţiunea radicalilor liberi. Adăugaţi, aşadar, puţină zmeură, coacăze şi boabe de rodie în sucul natural de dimineaţă sau printre cerealele integrale pentru un plus de aromă şi un bonus bine-venit: protecţia pielii.

Castraveţi – cum conţin apă în proporţie de 96%, este evidentă eficienţa lor în hidratarea pielii. În momentul în care celulele sunt hidratate în mod adecvat, ele devin mai puternice în lupta împotriva radicalilor liberi. De asemenea, aceste legume conțin o serie de nutrienţi şi vitamine esenţiale pentru buna funcţionare a celui mai mare organ al corpului uman, pielea.

Roşii – au avut dintotdeauna calitatea de-a proteja pielea de razele solare. Conform unor studii recente , consumul pastei de tomate zilnic, timp de 12 săptămâni, creşte nivelul de protecţie al pielii cu cca 30%.

Morcovi, cartofi-dulci şi portocale, sunt bogate în vitaminele A şi C şi reprezintă un inamic redutabil pentru radicalii liberi. Recomandăm un suc de portocale dimineaţa, nişte gustări de morcovi combinaţi cu humus sau o cină uşoară al cărei aperitiv să fie din cartofi-dulci (atenţie, nu trebuie prăjiţi!).

answear.ro
Share: