Gabrielle Chanel s-a nascut in anul 1883, intr-un orasel din Samour, Valea Loarei. Si-a petrecut copilaria intr-un orfelinat unde a invatat sa coasa, pana la 18 ani, cand a plecat de la orfelinat pentru a-si incerca norocul in Moulins. Aici, s-a angajat pe post de cantareata in diverse cafenele si cabarete, unde a dobandit porecla de Coco. La Moulins, Coco l-a intalnit pe Etienne Balsan, un textilist bogat, devenind amanta lui si croitoreasa in atelierul sau. Coco a inceput sa creeze palarii pe post de hobby, insa cariera ei de designer a inceput sa prinda contur atunci cand s-a mutat la Paris, in 1913.

bottegaverde.ro

Primul atelier Chanel din Paris avea spre vanzare pelerine de ploaie si jachete.Renumele ei de croitoreasa a inceput sa se contureze atunci cand actritele franceze au inceput sa poarte palariile create de ea.

In anii ’20, Coco Chanel a devenit primul designer care a folosit materiale care erau utilizate in croiala lenjeriei masculine,( tricotul) pentru a crea haine de femei. Chanel a impus in moda vremii stilul baietos si siragurile de perle.

In urmatorii ani, Chanel a creat doua inovatii celebre in lumea modei, reinventate si in ziua de azi de Casa Chanel. Faimoasa „little black dress” (1926) si sacoul tip cardigan (1925) au devenit semnatura colectiilor ei. In aceasta perioada, ea si-a extins linia, creand si costume de teatru si de balet. Tinutele ei se remarcau si prin culorile folosite: rosu, blue navy, bej, gri, alb si negru.

Deoarece considera ca moda trebuie sa fie in primul rand comoda si practica, Coco a creat o linie sport cu pantaloni pentru femei, bluze largi si pulovere lungi. Jocheii au inspirat-o in crearea faimoaselor genti matlasate, astazi la fel de populare ca pe vremea ei.

Cand a izbucnit cel de-al doilea razboi mondial, Coco a hotarat ca nu este o perioada potrivita pentru moda si ca cel mai bine ar sa fi isi inchida magazinele si sa devina asistenta medicala.

Coco Chanel a murit in 1971, iar casa Chanel a fost preluata de designerul Karl Lagerfeld, in 1982. El are meritul de a fi reusit sa duca mai departe stilul creat de frantuzoaica, piesele Chanel ramanand pana in ziua de azi obligatorii pentru garderoba oricarei femei.

O realizare deosebita a frantuzoaicei este aceea ca in 1922, lanseaza ceea ce va deveni cel mai cunoscut parfum din lume, Chanel nr. 5, un parfum cu arome florale si iasomie lemnoasa. Parfumul a ramas in istorie pentru vanzarile lui record, si pentru ca a fost folosit de mari personalitati din lumea filmului sau din familiile importante.

 

answear.ro
Share: