Protecția solară este un lucru deosebit de important, ne apără sănătatea și ne menține pielea catifelată. Exista multe mituri legate de produsele cu SPF , din care unele sunt adevarate, dar foarte multe dintre ele sunt false. Evident ca trebuie cunoscute aceste lucruri si applicate corect.
Mulți cred că, aplicând un strat subțire de loțiune cu SPF 50, sunt protejați suficient. Acest lucru este unul dintre cele care lasă loc de interpretare atunci când vine vorba de protecție solara.
Medicii spun că este foarte importanta si grosimea stratului de protective. Se considera ca avem nevoie de câte o lingură de cremă pentru fiecare mână și picior, iar pentru trunchi, de două (față și spate). Redam mai jos cateva din miturile neadevarate despre protectia solara:
-În zilele cu nori și vânt, nu este nevoie de protecție solară.
Te poți arde foarte ușor chiar dacă vremea este răcoroasă, cerul acoperit de nori și vântul bate. Arsurile solare cauzate de radiațiile UV nu sunt legate de temperatură și vizibilitatea soarelui. Radiațile UV penetrează stratul de nori fără efort, norii nu sunt nicidecum un scut. Chiar dacă nu simți efectul caloric al razelor de soare pe piele, ele acționează la nivelul acesteia și produc arsuri și chiar leziuni canceroase.
-Cei cu pielea măslinie n-au nevoie de protecție solară ridicată.
Pielea închisă la culoare are mai mult pigment și asta o apără de arsură, însă în fața cancerului de piele are același risc de leziuni ale pielii ca orice altă culoare. Chiar și cei de rasă neagră fac cancer de piele, forme profunde, grave. Fotoprotecția în intervalul orar de radiații maxim, 11-16, trebuie să fie mai ridicată.
-Autobronzantul te ajută să te bronzezi rapid și fără arsuri.
Loțiunile autobronzante nu îmbunătățesc capacitatea organismului de a se proteja de soare. Pielea este colorată, fără ca melanina să fie implicată în acest proces, adică nu ai pic de protecție. Arsura apare la fel de ușor ca și când ai avea pielea albă, așa că va trebui să aplici din prima zi loțiuni de protecție cu factor ridicat, chiar dacă ai pielea ușor colorată.
-După ce te bronzezi, nu mai ai nevoie de protecție solară.
Chiar dacă ai pielea arămie sau neagră, ea are nevoie în continuare de protecție solară. Bronzul natural oferă o protecție, dar foarte redusă, echiva-lentă cu un SPF 3. Chiar dacă n-ai cum să te mai arzi, pielea poate îmbătrâni prematur și crește riscul de cancer. E bine să folosești protecție solară, chiar dacă factorul este mai mic.
-Când folosim cosmetice cu protecție solară, nu mai avem nevoie de o altă cremă de protecție.
Cremele și fondul de ten cu protecție solară sunt suficiente pentru a te proteja pe intervale scurte, de circa 30 de minute. Dar, dacă petreci în aer liber o perioadă mai lungă, ai nevoie de o cremă sau o loțiune cu un fotoecran, iar dacă stai mai mult de două ore, aceasta trebuie reaplicată.
-Bronzul de munte este mai sănătos.
Radiațiile solare sunt mult mai puternice la altitudine decât la nivelul mării, iar protecția solară trebuie să conțină un filtru mai mare, poate cel mai mare, SPF 50. Trebuie să ai mare grijă la zonele sensibile, să aplici crema pe urechi, în jurul ochilor, pe nas și mai ales pe buze, într-un strat mai gros.
-Mituri de familie
În geanta de plajă a familiei găsești, în general, doar o cremă, iar dacă în familie există și copii, se adaugă una pentru ei! Mulți cred că o cremă cu un SPF mediu, de 20, de exemplu, este bună pentru toți adulții casei. Nimic mai fals. Membrii unei familii pot avea fototipuri diferite de piele și nevoi diferite de protecție, deci creme diferite.
Alții cred că loțiunea cu SPF 50 este dedicată exclusiv copiilor și că adultii cu dorință de-a se bronza cât mai mult, nu prind culoare dacă se dau cu ea.
Există și falsa impresie că după plajă pielea nu are nevoie de o îngrijire specială și că o cremă de corp obișnuită este suficientă. Ei bine, o loțiune pentru după plajă oferă o senzație de răcoare și de calmare, ajută pielea să-și refacă structura după agresiunea razelor UV și să rămână catifelată.
Leave a Comment