Ochii sunt ferestrele sufletului, de aceea trebuie sa le acordam o atentie deosebita.In acest articol va indicam cateva remedii pentru corectarea unor mici probleme ale ochilor.
-Ochi roşii
Mai întâi, trebuie detectată cauza: poate fi conjunctivită sau dilatarea vaselor de sânge. Dacă nu dor şi nu ai mâncărimi, spală bine ochii cu apă plată şi fă repaos 30 de minute de la citit sau lucrul la calculator.
-Ochi cu „nisip“
Senzaţia de corp străin sau de nisip în ochi apare din pricina unei probleme la nivelul suprafeţei anterioare oculare, bogat inervată şi vascularizată. Poate fi vorba de zgârieturi, pătrunderea unei gene, prafului sau particulelor de fard în ochi ori folosirea incorectă a lentilelor de contact. Primul lucru pe care pacientul l-ar putea face este spălarea cu apă din abundenţă, urmată de utilizarea lacrimilor artificiale, la indicaţia medicului.
-Ochi cu cearcane
Dacă nu-s de la mama natură, de cearcănele apărute ocazional scapi mâncând nesărat, bând multă apă şi aplicând comprese din vată înmuiată în lapte. Şi feliile de cartof crud fac minuni. Ca să le acoperi, foloseşte un corector verzui, peste care aplici unul de culoarea pielii.
-Ochi cu pungi
Încăpăţânaţii săculeţi de sub ochi apar pe fondul oboselii, lipsei hidratării, sedentarismului şi, susţin experţii, în cazul celor care consumă des fructe de mare. Şi sinuzita cronică are acest efect. Prima măsură ar fi detoxificarea organismului printr-o cură de fructe şi legume.
-Ochi obosiţi
Când ochii obosesc, pleoapele sunt grele şi simţi uşoare înţepături. Un remediu eficient e gimnastica oculară: uită-te, timp de 15 secunde, într-un punct fix din depărtare, apoi, alte 15 secunde, la unul din apropiere. Priveşte în stânga, imediat în dreapta, în sus şi apoi în jos. Repetă exerciţiul de 2-3 ori.
-Ochi dureroşi
Durerile de ochi pot fi resimţite la nivelul globului ocular sau al orbitei şi au drept cauze inflamaţia conjunctivei, leziuni la nivelul corneei, glaucomul, migrena, ochelarii nepotriviţi etc.
Picăturile de ochi calmează durerea, dar o vizită la medic, mai ales când durerile persistă, se impune.
-Ochi apoşi
Senzaţia de ochi apoşi poate fi cauzată de lăcrimarea excesivă, ca reacţie alergică, ori de un drenaj defectuos al canalelor lacrimale. Medicul e cel care, în primul caz, va prescrie picături antihistaminice sau, în al doilea, va iriga glandele, pentru înlăturarea unui eventual blocaj.
-Ochi uscaţi
Vârsta înaintată, anumite medicamente sau suprasolicitarea reduc capacitatea ochilor de a produce lacrimi. Pentru a diminua senzaţia, foloseşte un umidificator de cameră, fereşte ochii de vânt şi fum de ţigară.
-Ochi cu urcior
Această infecţie e cauzată de stafilococul auriu, prezent în mod normal la nivelul pielii, dar care, activat de transpiraţie, poluare, farduri alterate, atingerea ochilor cu mâinile murdare, produce o inflamaţie oculară. Pune pe ochiul bolnav comprese reci, iar când leziunea supurează, unele calde, pentru a grăbi drenarea puroiului.
-Ochi iritaţi
Iritaţia pleoapei, blefarita, apare când secreţia lipidică a glandelor situate la baza genelor este în exces. Această secreţie poate fi lipicioasă, apar cruste şi ochiul se înroşeşte. Un remediu constă în spălarea pleoapelor cu şampon pentru bebeluşi. Oftalmologul va prescrie, eventual, un antibiotic şi picături de ochi.
Leave a Comment