Ochii, care sunt supranumiti ferestrele sufletului, ne dezvăluie tot ce ne înconjoară: natura, chipurile oamenilor, formele, culorile, lumina. Iar pe cât de prețioși sunt, pe atât de vulnerabili pot deveni. Daca lăcrimezi din senin, ai senzație de usturime sau de corp strain, înseamnă că ochii tăi suferă și se cuvine să le acorzi o atenție sporită.
Stilul actual de viață ne solicită foarte mult ochii. Zilnic, folosim ore în șir computerul și smartphone-ul, privim la televizor, citim, scriem. La toate acestea, se adaugă alți factori iritanți precum fumul, praful, vântul, produsele cosmetice, lipsa de somn.
Lumina in exces de asemenea afectează sănătatea oculara. De exemplu, expunerea prelungită la soare ori la zăpadă, care reflectă lumina solară fără purtarea unor ochelari de protecție irită sau chiar arde corneea, favorizând apariția fotocheratitei, boală manifestată prin vedere încețoșată, sensibilitate exagerată la lumină, lăcrimare, senzație de corp străin. Ochii tăi obosesc peste măsură dacă îți desfășori mare parte a activităților zilnice la lumină de neon sau artificială foarte puternică ori prea slabă – în asemenea situații, mușchii oculari sunt forțați să lucreze mai mult decât în condițiile unei iluminări adecvate. Așadar, nu-i de mirare de ce mulți dintre noi se plâng de diverse neplăceri oculare.
Principalele semne care trădează suferința ochilor sunt:
Simți tensiune, durere sau senzație de apăsare la nivelul globilor oculari.
Te deranjează lumina puternică.
Ai ochii înroșiți, iritați, simți usturime, înțepături, mâncărimi, ai senzatia de nisip în ochi.
Lăcrimezi abundent sau, dimpotrivă, simți ochii uscați.
Uneori, după ce stai mult timp la computer, acuzi dureri de cap sau amețeli.
Mai jos indicam cateva sfaturi utile pentru prevenirea si alungarea oboselii ochilor:
-După fiecare 20 de minute petrecute la computer, fă o pauză de un minut: privește pe fereastră și scrutează orizontul. Astfel, se relaxează mușchii care susțin cristalinul.
-Dacă citești mult sau stai la computer ore întregi, aplică alternativ comprese reci și calde, câte trei minute, de trei ori pe zi.
-Când soarele este puternic, dar și iarna, când e zăpadă, poartă ochelari cu lentile care filtrează razele ultraviolete.
-Nu ezita să apelezi la puterea plantelor. Picăturile naturale Afomill, de exemplu, sunt o soluție blândă, sigură și eficientă contra multor neplăceri oculare: roșeață, uscăciune, usturime, lăcrimare, hipersensibilitate la lumină. Având în compoziție ingrediente active precum gălbenele, mușețel, fenicul, picăturile au efecte decongestive, revigorante și lubrifiante.
O echipa de oameni de stiinta a descoperit primele dovezi stiintifice ca miscarile oculare rapide isi incetinesc frecventa atunci cand organismul este obosit. Ochii nostri trebuie sa se miste rapid pentru a capta cu promptitudine informatiile. Acest tip de oboseala a ochilor (determinat de oboseala din cauza activitatii fizice) poate fi alungata prin consumul de cofeina, a demonstrat aceeasi echipa in cadrul studiului.
Leave a Comment