Unghiile sănătoase sunt elastice şi tari, de un roz translucid, cu suprafaţa netedă şi strălucitoare, conturate în mod egal şi fără curbări, pete sau striaţii. Orice modificare a acestor aspecte (punctele albe, denivelările și tenta gălbuie sunt cele mai frecvente) dezvăluie probleme de sănătate.Cele mai frecvente modificari care pot aparea si indicatia despre starea de sanatate sunt:
Unghii opace.
Când unghiile sunt total lipsite de transparenţă, devenind prea albe, vinovat este ficatul (nu de puţine ori, e un indiciu al instalării hepatitei), iar când se albeşte doar o jumătate de unghie, suferinzi ar putea fi rinichii.
Paloarea accentuate la nivelul unghiilor, trădează anemia, insuficienţă cardiacă, afecţiuni ale ficatului, dar şi subnutriţie.
Tentă gălbuie.
E cunoscut că fumătorii au unghiile gălbui, impregnate de nicotină. În cazul lor, asta ar putea indica o afecţiune pulmonară, precum bronşita cronică. Nu doar împătimiţii fumatului pot avea unghiile îngălbenite. Una dintre cele mai frecvente cauze este infecţia cu o ciupercă. În acest caz, se modifica nu doar coloritul, ci şi structura unghiilor. Pe măsură ce infecţia avansează, acestea se întăresc şi devin casante.
Înainte de a te impacienta din cauza schimbării coloritului unghiilor în gălbui, gândeşte-te dacă nu cumva foloseşti prea des lac de unghii. Asta face ca unghiile să nu aibă suficient oxigen și astfel să se îngălbenească.
Tentă albăstruie.
I se poate întâmpla oricui ca, la un moment dat, să observe că unghiile au căpătat o tentă vineţie din cauza frigului. Dacă, după încălzirea mâinilor, acestea revin la culoarea naturală, nu există motive de îngrijorare. Când însă îşi păstrează nuanţa de vineţiu, e posibil ca organismul să sufere din cauza unui nivel scăzut de oxigen în globulele roşii sau o valoare ridicată a hemoglobinei în circuitul sangvin. Acest aspect poate indica o afecţiune pulmonară, dar şi probleme cardiace.
Pete albe.
Obişnuinţa de a îndepărta frecvent cuticulele duce la apariţia petelor albe pe unghii. Ele pot fi însă cauzate şi de infectarea cu o ciupercă, de o infecţie bacteriană, o eczemă, dar şi de suferinţa rinichilor sau a tractului digestiv.
Striaţii
Dacă suprafaţa unghiei nu este dreaptă, ci ondulată sau acoperită de striaţii sau adâncituri, acesta poate fi semnul unei faze incipiente a psoriazisului sau al artritei inflamatorii. Într-o asemenea situaţie, e posibil să se modifice şi nuanța unghiilor, pielea de sub ele părând a fi colorată în roşu maroniu.
Unghii casante.
Fragilizarea unghiilor, o neplăcere cu care se confruntă multe femei, poate fi indiciul unei deficienţe de vitamine şi minerale, dar şi al tulburărilor endocrine, precum hipotiroidismul, al proastei circulaţii sangvine periferice, tuberculozei, psoriazisului, afecţiunilor pulmonare, problemelor sistemului imunitar.
Chiar dacă modificările la nivelul structurii şi coloritului unghiilor sunt indicii ale stării de sănătate şi trebuie luate în seamă, nu se poate pune un diagnostic clar doar în funcție de aceste aspecte, oricât de neobişnuite ar fi ele. Mai ales că modificările în forma, textura, coloritul unghiilor nu sunt un prim semn al instalării unei afecţiuni şi nici cel mai important simptom.
Leave a Comment