Toamna, cand este sezonul fructelor proaspete, e păcat să nu profiţi de ele pentru a aduce tenului o porţie bună de vitamine şi minerale de calitate.
O dietă bogată în antioxidanţi face bine tenului, însă aceste ingrediente valoroase ajung mai greu în piele pe această cale (10-15%). Când sunt aplicate pe faţă sub formă de mască proaspătă din fructe, ele se absorb rapid şi într-o proporţie mult mai mare (60%). În plus, fructele au efecte senzaţionale şi rapide.
Merele
Sunt bogate în antioxidanți care stimulează reconstrucţia şi întinerirea celulară, menţinând pielea sănătoasă, luminoasă şi cu mai puţine riduri. În mere, se află o mare cantitate de vitamina C, care ajută la tonificarea tenului și previne deteriorarea pielii sub acţiunea radicalilor liberi, întârziind semnele de îmbătrânire.
Mărul este excelent şi pentru tenul gras, fiindcă absoarbe excesul de sebum şi ajută la închiderea porilor. Dă un măr pe răzătoare şi aplică pasta obţinută pe faţă, las-o 15 minute și clăteşte cu apă rece.
Merele nu sunt tratamente doar pentru piele, ci şi pentru păr. O mască din piure de mere face minuni în caz de mătreaţă. Foloseşte această pastă ca pe un şampon. Sucul de mere proaspăt masat pe scalp are acelaşi efect.
Conţin mai multă vitamina C decât citricele, dar şi alţi antioxidanţi care ajută la producţia de colagen şi diminuarea ridurilor. Sucurile şi piureurile sunt soluţii foarte bune pentru exfolierea delicată a pielii, topind practic celulele moarte şi lăsând tenul catifelat şi luminos.
Când capilarele se sparg din diverse cauze şi apare acel păienjeniş roşu pe nas, obraji şi bărbie, vitamina C din fructele de pădure vine să consolideze vasele de sânge şi astfel să diminueze aspectul dat de cuperoză.
Dacă ai acnee sau tenul pătat, afinele sunt cele care te pot ajuta. Multe dintre vitaminele şi mineralele conţinute de aceste fructe echilibrează nivelul de sebum din piele, iar vitamina A o reface în cazul leziunilor provocate de acnee.
Foloseste urmatoarea mască revitalizantă: o lingură de fructe zdrobite, o linguriţă de iaurt şi una de miere. Când tenul e pătat, amestecă o lingură de piure de fructe, o linguriţă de ulei de măsline şi puţină zeamă de lămâie. Această mască albeşte pielea şi îi îmbunătăţeşte tonusul.
Chiar dacă nu este un fruct autohton, el trebuie să facă parte dintre ingredientele de înfrumuseţare, fiind un bun tratament pentru piele. Cu un conţinut important de vitamine, minerale, proteine şi grăsimi, avocado revitalizează pielea, o curăţă şi o hidratează. De asemenea, stimulează producerea de colagen şi tratează problemele pielii date de uscăciune, pete, iritaţii, arsuri și eczeme.
O mască hidratantă ce dă elasticitate pielii este preparată dintr-o jumătate de fruct şi o linguriţă de miere.
Acelaşi efect hrănitor şi revitalizant îl are asupra părului, aducându-i aproape instantaneu supleţe, strălucire şi catifelare.
Sunt o bună sursă de vitamine (în special vitamina C) și de minerale, iar asta le face ideale în tratarea cearcănelor şi ridurilor. Proteinele vegetale din piersici ajută la regenerarea ţesuturilor pielii și reduc căderea părului, iar seleniul şi betacarotenul o protejează de cancerul cutanat.
O mască pentru tenul uscat se prepară dintr-o piersică bine coaptă pasată, o linguriţă de ulei de măsline şi un gălbenuş. Este bună și pentru părul deteriorat.
Pentru tenul gras, amestecă pulpa fructului cu un albuş.
Are un mare conţinut de apă și vitamina A – exact ce-i trebuie pielii pentru a se menține suplă şi luminoasă. În plus, betacarotenul o fereşte de efectele razelor de soare, ajutând-o să se bronzeze repede şi intens.
Prepară o mască facială dintr-o felie de pepene galben pasat cu furculiţa şi o lingură de iaurt sau smântână. Vei avea parte de două beneficii: tratament antirid şi exfoliere delicată. Masca se aplică pe faţă, iar după 15 minute, se îndepărtează cu apă călduţă.
Pepenele galben este hrănitor, iar cel verde e hidratant, având o acţiune antirid instantanee pentru câteva ore bune.
Leave a Comment