Ochelarii de soare, care au devenit un accesoriu banal, au o deosebita importanta in mentinerea sanatatii ochilor si bineinteles si importanta estetica. De aceea trebuie să-i alegem cu mare atenție și să avem grijă să nu-i deteriorăm prea repede. Iată câteva sfaturi de care să ții cont când cumperi aceste accesorii.

bottegaverde.ro

1 Asigură-te că te protejează de radiațiile UV

Razele ultraviolete sunt de trei tipuri: tip A, care ajung la nivelul ochilor noștri, tip B, care sunt parțial absorbite de amtosferă și tipC, care sunt complet absorbite de atmosferă.  În doze mici, aceste radiații pot spori producția de vitamina D in organism, însă dacă te expui la ele timp îndelungat, pot creea probleme serioase ale piele cat si afectarea vederii, distrugând retina sau ducând la apariția cataractei. Așadar, când cumperi ochelari de soare, verifică dacă pe eticheta lor scrie că blochează 100% razele UVA și UVB. Dacă vrei ochelari de soare care să nu-ți afecteze sănătatea ochilor, caută-i în magazinele care oferă această garanție.

2 Lentilele închise la culoare nu asigura neaparat o protectie mai buna.

Dacă lentilele sunt negre, nu înseamă neapărat că te protejează mai bine de lumina soarelui. S-ar putea să fie taman invers. Pupilele noastre controlează câtă lumină pătrunde în ochi. Când purtăm ochelari cu lentile închise la culoare, pupilele se deschid mai mult lăsând să intre în ochi mai multă lumină. Dacă lentilele nu blochează radiațiile UV, înseamnă că multe dintre acestea vor ajunge în ochii noștri.

3 Lentilele polarizate

Lentilele cu filtru polarizant au capacitatea de a reduce strălucirea intensă a luminii reflectate pe diverse suprafețe, precum mașinile, apa sau zăpada. Prin urmare, acestea îți pot fi necesare când conduci, când înoți, când practici diverse sporturi de iarnă, sau dacă pur și simplu nu suporți lumina intensă reflectată în diverse obiecte pe stradă.

4 Cum alegi ramele în funcție de forma feței

Deși în ultimele sezoane sunt la modă ochelarii – atât de vedere, cât și de soare – cu rame mari, ai grijă să nu alegi unii nepotriviți cu fizionomia ta.

Dacă forma feței tale este una pătrată, cel mai bine ți se potrivesc ochelarii cu rame rotunde sau tip Aviator, potrivit specialiștilor. Dacă, în schimb, ai un chip rotund, alege ochelari dreptunghiulari, întrucât vor face ca fața ta să pară puțin mai lunguiață.

Ochelarii rotunzi sau cei cu rama mai groasă în partea de sus și mai subțire jos li se potrivesc cel mai bine persoanelor cu fața ovală. De cealaltă parte, dacă ai un chip în formă triunghiulară ar trebui să alegi ochelari dreptunghiulari și mari.

Odata corect cumparati, pe timpul folosirii trebuie respectate cateva reguli:

– Așază-i în tocul special după fiecare purtare

Daca nu-i pui in tocul lor, aceștia se deteriorează foarte repede fără să-ți dai seama, mai ales dacă stau alături de obiecte metalice sau ascuțite precum cheile, pila pentru manichiură, ori cerceii pe care tocmai i-ai dat jos de la urechi. Chiar dacă la început nu vei observa asta, în timp vor apărea pe lentile fel de fel de zgârieturi, unele dintre ele greu de ignorat.

-Curăță corect lentilele

Chiar dacă nu ai la îndemână produse speciale pentru curățare, evită să ștergi ochelarii de soare cu tot felul de prosoape, cârpe sau șervețele. Toate acestea pot să producă mici fisuri în lentile care, mai târziu, vor căpăta un aspect inestetic și-ți vor crea un disconfort când vei privi prin ele.

Nici șervețelele umede speciale pentru curățarea ochelarilor nu sunt o alegere înțeleaptă. Asta pentru că multe dintre ele conțin substanțe care duc, în timp, la un efect de ”pietrificare” a lentilei.

Trebuie curatate numai cu solutiile speciale pentru curatare.

answear.ro
Share: