Fiecare femeie doreste sa aiba un aspect cat mai placut si ingrijit. Pentru unele este mai simplu, pentru altele mai complicat in functie de inzestrarea pe care au primit-o de la mama natura. Pentru acestea din urma o problem ace trebuie rezolvata este si indepartarea matretii. Folosirea frecventă a șampoanelor neadecvate tipului de păr, dar și imunitatea șubredă sau perioadele de stres duc la dereglarea glandelor sebacee și astfel e afectat echilibrul uleiurilor de pe scalp.

bottegaverde.ro

Drept rezultat, dezvoltarea ciupercii responsabile cu mătreața  – pe care toți o avem, dar prosperă pe părul gras, fiindcă se hrănește cu uleiuri. Aceasta se manifestă prin iritarea scalpului, îngrășarea exagerată a părului, mâncărime şi coji. Problema nu e gravă, nici contagioasă, ci mai degrabă jenantă și deseori greu de tratat. Mătreața nu trece de la sine, ci doar dacă iei măsuri.

Spalarea corecta a parului.

Cojile, semnul mătreții, sunt de fapt celule moarte care cad de pe pielea capului. Dacă le observi, mai ales pe hainele negre, nu înseamnă că ai părul murdar, ci că produsele de îngrijire (șampoane, balsamuri, măști) și înfrumusețare (vopsea, coloranți etc.) folosite nu sunt în acord cu nevoile tale. Dar spălatul des face bine părului cu mătreață: când e curat, cojile nu se grăbesc să se înmulțească. Începe prin a peria energic prin mișcări ferme, pentru a întinde uleiul de pe scalp (locul unde apare mătreața) pe toată lungimea firului. Ține minte că mătreața nu e direct responsabilă de căderea părului, dar scărpinatul în exces poate provoca pierderi temporare.

Când șamponezi, respectă indicațiile de pe ambalaj. Freacă bine cu buricele degetelor și lasă șamponul să acționeze cinci minute sau cât scrie pe etichetă, apoi clătește. Dacă nu te poți despărți de șamponul și de balsamul pe care le folosești de obicei, fiindcă te-ai îndrăgostit de aroma lor, aplică-le la final. Clătirea e un pas important, fiindcă orice urmă de șampon irită pielea.

Șampoanele create în scopul combaterii mătreții conțin ingrediente care calmează scalpul și lasă părul curat. Acestea își fac efectul dacă sunt utilizate zilnic sau de mai multe ori pe săptămână. Iată ingredientele cel mai des folosite pe care le conțin:

– ketoconazol – luptă cu ciuperca ce provoacă mătreața;

-acid salicilic – te scapă de coji, dar poate să și usuce;

-sulfat de seleniu – repară pielea și combate ciuperca;

– piritionă de zinc – folosită pentru funcția antimătreață;

Remedii naturale

Produsele ce conțin principii vegetale sunt și ele eficiente, asigurând o funcţionare normală a proceselor fiziologice de secreţie a sebumului:

-aloe – calmează pielea și te scapă de mâncărime;

– ulei de arbore de ceai – liniștește iritația, tonifică firul;

– complexul B – curăţă și înlătură senzația de mâncărime;

-extract de urzică – previne apariţia mătreţii, dă strălucire.

answear.ro
Share: