Tot ce trebue sa ştii despre Aloe Vera: Beneficii şi Contraindicaţii

Cu siguranţă aţi auzit de Aloe Vera ca ingredient in multe din produsele pe care le folosiţi zilnic, fie că acestea sunt cosmetice sau alimentare. Recent, se pare că aproape orice cremă de mâini, şampon, gel sau băutură nutritivă conţine Aloe Vera într-o măsură sau alta.

bottegaverde.ro

Acest ghid complet despre beneficiile Aloe Vera vă va răspunde la toate întrebările legate de acest ingredient remarcabil, inclusiv la ce foloseşte Aloe Vera şi care sunt contraindicaţiile Aloe Vera.

Ce este Aloe Vera

Aloe Vera este o substanţă extrasă natural din planta cu acelaşi nume şi care provine originar din Peninsula Arabă. Cunoscută în termeni ştiinţifici după numele de Aloe barbadensis, această plantă creşte cu uşurinţă în regiuni tropicale din întreaga lume. Are aspectul unei tufe cu ramificaţii tubulare, verzi şi verticale ce pot creşte până la 1 metru înălţime.

Aloe Vera este cultivată din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile sale medicinale, dar şi pentru scopuri ornamentale. În fiecare an produce flori galbene şi fructe mici, suculente cu numeroase seminţe. Frunzele sale cărnoase secretă un gel bogat în vitamine, minerale şi aminoacizi.

Cultivarea plantei în condiţii naturale optime sau în medii controlate eficient produce specimenul perfect de Aloe Vera ce conţine peste 70 de substanţe active. Gelul extras din frunzele sale are efect anti-inflamator, antiseptic şi nutritiv. Ca ingredient în creme, sucuri naturale şi suplimente nutritive poate servi ca remediu pentru dureri interne dar şi pentru îmbunătăţirea pielii şi a aspectului exterior.

Ce conţine Aloe Vera?

Aloe Vera este una dintre plantele naturale cu cel mai ridicat conţinut de compuşi nutritivi şi bioactivi. În componenţa sa se află vitamine, minerale, antioxidanţi şi enzime cu beneficii esenţiale pentru sănătate, precum:

  • Vitaminele A, B4, B9, B12, C şi
  • Calciu
  • Cupru
  • Seleniu
  • Magneziu
  • Mangan
  • Potasiu
  • Sodiu
  • Zinc

Alte substanţe cu importante proprietăţi antioxidante din Aloe Vera includ cisteină, fenol, acid salicilic, acid cinamic, monozaharide, polizaharide şi alprogen. Toţi aceşti compuşi organici formează un cocktail puternic de nutrienţi şi antioxidanţi care ajută la menţinerea unei sănătăţi de fier.

Beneficii Aloe Vera

Puţine sunt plantele naturale care oferă acelaşi număr ridicat de beneficii pentru sănătate precum Aloe Vera. Substanţele extrase din frunzele acestei plante sunt folosite în tratamente cosmetice pentru întinerirea tenului, fortificarea părului şi creşterea nivelului de colagen din piele. Componentele cu puternic efect antiseptic întăresc imunitatea corpului la bacterii, viruşi, alergii şi ciuperci.

Suplimentele alimentare ce conţin Aloe Vera au un efect benefic asupra sistemului digestiv, a afecţiunilor cardiovasculare şi a funcţiilor cognitive. Folosirea pe termen lung de produse sau remedii ce conţin Aloe Vera are rolul de îmbunătăţire a sănătăţii interioare, de cosmetizare a aspectului exterior şi de menţinere a unui nivel ridicat de energie şi bună dispoziţie mentală.

Iată cele mai importante beneficii Aloe Vera:

Aloe Vera calmează digestia

Unul din efectele benefice cele mai importante ale consumului de Aloe Vera este îmbunătăţirea tractului digestiv. Extrasul din această plantă conţine enzime ce ajută la eliminarea constipaţiei şi a crampelor abdominale. Datorită efectului său purgativ, sucul de Aloe Vera este recomandat persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil.

Aloe Vera curăţă tenul

Cremele şi măştile de faţă ce conţin Aloe Vera au un important efect hidratant şi nutritiv. Această plantă conţine substanţe ce favorizează curăţarea tenului şi reducerea de pete sau semne temporare. Prin puternicul efect antioxidant, un balsam de ten cu Aloe Vera reduce riscul de infecţii cu bacterii şi radicali liberi.

 

Aloe Vera ajută la vindecarea arsurilor

Aloe Vera este bogată în substanţe antiseptice ce susţin vindecarea rănilor şi reducerea riscului de infecţii. În cazul pacienţilor cu arsuri minore, cremele cu Aloe Vera precum şi medicamentaţia ce conţine extracte din această plantă pot reduce timpul de vindecare.

Aloe Vera reduce acneea

Majoritatea tratamentelor anti-acneeice conţin extract de Aloe Vera. Folosirea unui astfel de remediu poate reduce prezenţa acneei şi seboreei pe chipul dumneavoastră, precum şi înlăturarea coşurilor şi a pustulelor.

Aloe Vera are efect anti-îmbătrânire

Ca parte esenţială a tratamentelor cosmetice, extractul de Aloe Vera are un puternic efect anti-îmbătrânire. Folosirea regulată a acestora poate reduce numărul de riduri sau încreţituri ale pielii de pe faţă, frunte şi gât. Efectul hidratant şi antiseptic păstrează pielea curată şi diminuează semnele vizibile ale înaintării în vârstă.

Aloe Vera măreşte producţia de colagen

Extractul de Aloe Vera este bogat în substanţe active şi enzime care stimulează producţia de colagen şi elastină. Aceşti compuşi sunt responsabili pentru menţinerea elasticităţii şi fermităţii pielii. Aplicarea regulată a unei creme cu Aloe Vera are rolul de a repara şi reface calitatea tenului.

Aloe Vera protejează pielea de radiaţii

Aloe Vera reduce efectul radiaţiilor solare asupra tenului. Cremele şi uleiurile pe bază de extract de Aloe Vera sunt indicate după expunerea prelungita la raze UV. Aplicarea lor produce o senzaţie de răcorire şi calmare a pielii iritate.

Aloe Vera fortifiază calitatea părului

Extractul de Aloe Vera are importante beneficii pentru calitatea părului. Substanţele active stimulează producţia de sebum la baza firelor de păr şi menţin scalpul hidratat. Doza puternică de nutrienţi dintr-un sampon sau balsam pe bază de Aloe Vera întăreşte rădăcinile şi redă culoarea naturală a părului, a cărui regenerare o întreţine pe termen lung.

Aloe Vera reduce anemia

Aloe Vera conţine o cantitate impresionantă de vitamine, din care vitamina B12 joacă un rol esenţial în reducerea anemiei şi a scăderii hemoglobinei din sânge. Daca suferiţi de această afecţiune, un supliment nutritiv bogat în fier şi extract de Aloe Vera vă poate ameliora stările de ameţeală, de oboseală şi durerile de cap.

Aloe Vera susţine slăbirea sănătoasa

Multe persoane care doresc sa piardă în greutate includ suplimente nutritive cu Aloe Vera în dieta lor. Extractul din aceasta plantă ajută la detoxifierea organismului, îmbunătăţirea digestiei şi creşterea energiei. Toţi aceşti factori contribuie la o slăbire sănătoasă pe termen lung care reduce, de asemenea riscul de obezitate şi de boli asociate cu această condiţie.

Aloe Vera reduce placa dentală

Aloe Vera are importante proprietăţi antibacteriene care reduc riscul de carii şi de formare a plăcii dentale. Puteţi folosi o pastă de dinţi cu extract de Aloe Vera pentru a menţine sănătatea dinţiilor şi gingiilor dumneavoastră.

 

 

Aoe Vera îndepărtează aftele bucale

O pastă de dinţi cu Aloe Vera poate fi de folos şi împotriva sângerărilor frecvente, care netratate pot duce la formarea de afte bucale. Datorita compoziţiei sale de nutrienţi şi enzime esenţiale, extractul de Aloe Vera are o acţiune antiseptică şi antimicrobică ce îndepărtează aftele şi întreţine sănătatea bucală.

Aloe Vera ajută vederea

Sucul de Aloe Vera are un efect anti-inflamator şi poate fi folosit ca remediu împotriva infecţiilor minore la nivelul ochilor. Puteţi folosi o batistă înmuiată în suc de Aloe Vera şi apă pentru a înlătura scurgerile oculare şi a redobândi o vedere clară. Tamponarea zonei din jurul ochilor poate reduce roşeaţa şi iritaţiile uşoare.

Aloe Vera reduce arsurile esofagiene

Siropul de Aloe Vera are un efect calmant asupra refluxului gastro-esofagian. Datorită substanţelor bioactive din compoziţia sa, extractul de Aloe Vera poate restabili echilibrul alcalin din stomac şi reduce senzaţia de arsură în piept. Acest remediu trebuie folosit cu măsura deoarece poate produce şi un efect laxativ puternic.

Aloe Vera distruge celulele canceroase

Aloe Vera are un efect regenerativ la nivel celular care poate ajuta în lupta împotriva cancerului. Ca parte din tratamente anti-cancerigene, dar şi din o dietă echilibrată, extractul din această plantă mareşte aportul de nutrienţi care întăresc sănătatea organismului şi reduc prezenţa celulelor canceroase.

Aloe Vera coboară glicemia

Extractul de Aloe Vera are un rol important în combaterea diabetului. Sucul de Aloe Vera poate reduce nivelul de zahăr din sânge, dar şi nivelul de trigliceride. Prin urmare, veţi beneficia de o glicemie echilibrată şi un nivel scăzut de colesterol.

 

 

Aloe Vera întăreşte sănătatea inimii

Un nivel mai mic de colesterol are un efect benefic şi asupra inimii – un alt organ care are foarte mult de câştigat din consumul de Aloe Vera. Extractul din aceasta plantă ajută la transportul mai rapid al oxigenului în sânge şi îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. Aceste beneficii sunt posibile datorită cantităţii foarte mari de antioxidanţi din compoziţia sa.

Aloe Vera calmează reumatismul

Efectul anti-inflamator al extractului de Aloe Vera reduce durerile articulare şi reumatice. Folosirea sa pe termen lung poate calma stresul provocat de reumatism, afecţiunile lombare şi dureri resimţite la nivelul nervului sciatic.

Aloe Vera îmunătăţeşte funcţiile cognitive

Aloe Vera are un efect benefic asupra funcţiilor creierului. Printre acestea se număra memoria, abilitatea de concentrare pe o perioadă extinsă şi agilitatea mentală. Folosirea unui supliment nutritiv pe bază de Aloe Vera poate creşte nivelul de energie, focus şi productivitate atât în timpul studiilor cât şi la locul de muncă.

Aloe Vera sprijină sistemul imunitar

Aloe Vera conţine o varietate mare de vitamine care poate fi crucială pentru imunitatea organismului în special în timpul sezonului rece. Extractul din această plantă întăreşte rezistenţa la răceli, bronşite sau afecţiuni ale căiilor respiratorii. Nivelul ridicat de aminoacizi din gelul de Aloe Vera este esenţial pentru mecanismul de auto-apărare al corpului împotriva alergenilor şi infecţiilor ce apar la schimbarea anotimpului.

Contraindicaţii Aloe Vera

Deşi puteţi planta şi creşte Aloe Vera într-un ghiveci sau în grădina casei dumneavoastră, este nerecomandată folosirea frunzelor acesteia pentru remedii medicale. Pentru a obţine maximul din această plantă este indicată folosirea sucurilor, gelurilor sau suplimentelor ce au fost testate clinic şi aprobate pentru consum.

Aloe Vera este bogată în beneficii esenţiale pentru sănătate, dar folosirea sa în formă neprocesată poate duce la efecte secundare pentru organism precum iritarea pielii, tulburarea tractului digestiv, crampe abdominale, migrene şi obstrucţia căilor respiratorii.

Produsele ce conţin Aloe Vera nu sunt indicate copiilor, pacienţilor ce urmează un tratament cu hidrocortizon, dar şi femeilor însărcinate sau care alăptează. Compuşii chimici din această plantă pot avea un efect toxic asupra lor şi pot duce la efecte adverse pentru sănătate precum diaree, vomă, dureri de cap şi afecţiuni cardiace.

Cum se utilizează Aloe Vera?

Înainte de folosirea produselor cu Aloe Vera este recomandat să consultaţi un medic. Pe piaţă se găsesc numeroase cosmetice sau suplimente nutritive care conţin extrase din această plantă, iar pentru dumneavoastră sunt indicate cele care nu vă pot expune starea de sănătate unor efecte secundare adverse.

Folosirea de Aloe Vera în alimentaţie include consumul de ceai, suc natural sau sirop, de preferat pe stomacul gol pentru a permite organismului să asimileze cât mai eficient valoarea nutritivă a acestor băuturi.

De asemenea, puteţi încerca suplimente nutritive pe bază de Aloe Vera pentru fortificarea sănătăţii. Aceste produse sunt disponibile de obicei sub formă de capsule sau tablete. Este recomandată utilizarea lor conform indicaţiilor de pe produs sau în funcţie de sfatul medicului dumneavoastră.

Pentru sănătatea tenului şi a părului dumneavoastră puteţi folosi produse cosmetice care conţin Aloe Vera. Pe piaţă se găsesc geluri, creme, şampoane, măşti şi balsamuri care au efect hidratant, antiacneic, antirid, regenerativ şi fortificator.


Este recomandată folosirea produselor cu Aloe Vera pentru aportul esenţial de nutrienţi şi antioxidanţi. În funcţie de sfatul medicului şi de necesităţiile organismului, utilizarea acestor remedii pe termen lung poate avea un efect benefic substanţial pentru sănătatea dumneavoastră.

answear.ro
Share: