Inca din antichitate strugurii și vinul sunt cunoscuți pentru efectul benefic asupra sănătății, dar și asupra menținerii frumuseții. Se spune ca Cleopatra, care este și azi un simbol al frumuseții feminine, obișnuia să-și îngrijească pielea făcând băi în lapte sau în vin. In Franta la curtea regelui soare Ludovic al XIV-lea era la modă aplicarea vinului vechi pe față, pentru a-i da tenului o tentă strălucitoare.
Strugurii și vinul sunt produse naturale cunoscute pentru aportul de antioxidanți adus în organism. Datorită conținutului de resveratrol, strugurii mențin tinerețea pielii. Resveratrolul este un compus descoperit în struguri, în special în cei negri, care se află îndeosebi în pielița boabelor și în semințe, prezent, de asemenea, în vinul roșu. Este considerat a avea proprietăți miraculoase. Este un bun antioxidant, cardioprotector, antiviral, antiinflamator, chimioprotector etc. În ultimii ani, resveratrolul a devenit un compus de bază atât al unor produse medicale, cât și cosmetice, dar beneficiile maxime le poți avea nu din suplimente nutritive ci din consumul de struguri.
Strugurii conțin zaharuri ușor asimilabile (glucoza și fructoza), cu rol în nutriția pielii, acizi (tartric, malic, citric), taninuri cu acțiune antiseptică, vasoconstrictoare și astringentă, vitamine (A, B1, B2, PP, C), săruri minerale (potasiu, mangan, calciu, magneziu, sodiu, fier, clor, siliciu etc.), prin urmare au efecte protectoare, antioxidante, regeneratoare și hrănitoare. Antioxidanții întăresc membranele celulare și protejează celulele împotriva oxidării de către radicalii liberi.
Semințele de struguri conțin importante cantități de procianidine, care acționează ca antioxidanți, au o putere protectoare de 50 de ori mai mare decât vitamina E și sunt mai active decât vitamina C. Uleiul din semințe de struguri presat la rece contribuie la hidratarea pielii, îi redă elasticitatea, diminuând ridurile. Uleiul din semințe de struguri conține acid linoleic în proporție de 69-78%, care nu este sintetizat în organism și a cărui carență poate duce la o piele uscată și la alergii. El reduce pierderile de apă din piele și are calități nutritive, este astringent, tonifică și întărește țesuturile. Uleiul din semințe de struguri, împreună cu germeni de grâu, frunze de iederă, anason și rozmarin, se poate folosi în masaje împotriva celulitei.
Pentru îngrijirea părului folosește uleiul din semințe de struguri. Acesta hidratează și adăugă luciu. De asemenea, pentru a acoperi primele fire albe sau pentru a le da ușoare reflexe, se pot face frecții cu un macerat din vin cu rădăcini de rubarbă și flori de mușețel sau tinctură de vin cu coajă verde de nucă.
Produsele pe bază de struguri, semințe de struguri, must și vin, au, pe lângă efectele antioxidante, și o acțiune fotoprotectoare, antiinflamatoare, antialergică, protectoare vasculară, cicatrizantă și astringentă, emolientă și pot fi folosite de toate femeile, indiferent de tipul de ten și piele.
Leave a Comment