Cele mai recente studii la fel ca experienta milenara a generatii si generatii de oameni demonstreaza ca organismal uman pentru a putea functiona corect si a ramane sanatos, are nevoie de cel putin 7-8 ore de somn.

bottegaverde.ro

Statisticiile au arătat că, în medie, fiecare al patrulea adult doarme mai puțin de cinci ore în 24 de ore, ceea ce îi supune unui risc crescut al incidenței maladiilor cardio-vasculare și metabolice.

În cazul femeilor somnul insuficient poate duce nu doar la afecțiuni cardiovasculare ci și la tulburări metabolice, uneori  ireversibile pentru organismul feminin.

Peste aceste rezultate, mai vechi, cercetătorii britanii au vrut să vadă dacă există o diferență între felul în care reacționează organismul feminin și cel masculin la puțin somn și de ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Un studiu a dovedit că este esențial pentru femei să doarmă minim șapte-opt ore pe noapte, și să recupereze, prin ore suplimentare de somn, nopțile albe. Testele de laborator  și investigațiile clinice au dovedit că organismul femeilor pune în funcțiune un întreg mencanism hormonal că să compenseze lipsă de somn.

Suprasolicitatrea care se instalează, consecință a unui număr prea mic de ore de somn, afectează grav, și de la un moment dat încolo ireversibil, activitatea cardiaca. Un alt efect nefast al insuficientei somunului la femei este dereglarea metabolismului lipidic și glucidic, cu risc crescut de apartitie a diabetului și cu tendința de acumulare de depozite adipoase. Problemele care apăr după vărsată de 40 de ani, consecita a lipsei de somn sunt ireversibile.

Organismul feminin funcționează după mecanisme și reguli diferite de cel al bărbaților, ceea ce explică de ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Unul din efectele lipsei de somn este nevoia acută de dulce. Oboseală prin privarea de somn are un efect negativ asupra tonusului muscular.

Dat fiind faptul ca o noapte de nesomn este un important prejudiciu adus organismului o lista cu alimente care te ajuta sa dormi este extrem de utila.

Bananele sunt ideale la masa de seara sau ca si gustare inainte de culcare. Acest fruct este util mai ales pentru persoanele care sufera de apnee in somn. Bananele sunt si o sursa excelenta de magneziu si potasiu, minerale care ajuta la prevenirea spasmelor musculare sau crampelor din timpul noptii.

Ciresele sunt o sursa naturala de melatonina, cercetatorii indicand faptul ca ciresele consumate inainte de culcare ajuta oamenii sa doarma mai repede si mai usor. Fructul este de un real ajutor pentru un somn natural. Este bun si sucul natural, dar si siropul de cirese.

Semintele de in au calitatea de a cresterea nivelului de serotonina substanta care regleaza somnul in organism. Semintele de in contin acizi grasi omega 3 foarte buni pentru reducerea anxietatii, depresiei si stresului, toate cauze ale noptilor albe.

Produsele lactate. Unele cercetari sugereaza ca o deficienta de calciu in dieta poate provoca tulburari legate de somn si chiar o absenta a somnului profund. Produsele lactate pot veni in ajutorul nostru. Un pahar de lapte integral si o lingurita de miere sunt o reteta magica.

Alte alimente care ajuta un somn bun sunt: carnea de curcan si ciupercile, cartofi copti si iarutul gras, ciocolata cu lapte, dar si ceaiul de tei si cel de levantica.

answear.ro
Share: