Prin spalare se elimina impuritatile si sebumul depus pe par. Spalarea parului este importanta, de ea depinzând în mai multe cazuri reusita permanentului, a vopsitului sau a ondulatiei. Pentru spalarea parului se recomanda sampoane de preferinta nealcaline, care sa fie potrivite pentru tipul de par.

bottegaverde.ro

Înainte de spalare este necesar ca parul sa fie descurcat, mai ales un par moale, tapat, buclat. La descurcat trebuie sa se tina seama de sensibilitatea pielii capului si de calitatea parului, alegând uneltele de descurcat cele mai corespunzatoare.

Se incepe prin udarea parului cu apa calda, dupa care se pune samponul în cantitati mici, se freaca mai întâi între palme si apoi pe par. Se freaca parul de la frunte spre ceafa cu pulpa degetelor ( nu cu unghiile), cu energie dar fara brutalitate. Se insista la curatarea marginilor contururilor, de la frunte, tâmple, din spatele urechilor si de la ceafa. Nu se lasa mult timp samponul pe par. Substantele hranitoare si cele de curatare actioneaza în câteva secunde.

Dupa spalare parul trebuie clatit foarte bine, pentru ca resturile de sampon pot reduce luciul si aspectul pufos al parului. Dupa aceea parul se stoarce usor prin presare, se sterge usor în prosop fara bruscari. În stare uscata fibrele din constitutia firului de par sunt foarte dure. Aceasta stare se pierde brusc atunci când parul este umezit. Stratul solzos exterior se umfla în apa si devine mai sensibil. La o pieptanare mai atenta, unele particule din stratul solzos se aschiaza si se rup. Aceasta scade rezistenta parului, luciul si elasticitatea. De aceea pentru pieptanarea si aranjarea parului în stare uda se foloseste numai pieptenele cu dinti rari, care nu trebuie sa fie ascutiti. Nu se foloseste peria la parul ud.

Alegerea samponului la spalarea parului este foarte importanta si trebuie sa corespunda tipului de par, starii lui de sanatate, culorii si calitatii lui.

  • samponul pentru par normal – trebuie sa aiba proprietatile necesare spalarii. El trebuie sa fie usor protector.
  • samponul pentru par subtire  – contine pe lânga substantele de spalare, componenti care întaresc parul (keratina, proteina matasoasa, extract de ierburi). Acesti componenti confera parului o duritate suplimentara, iar datorita lor firele de par nu se lipesc unele de altele.
  • samponul pentru par gras – contine substante de spalare care menajeaza în primul rând pielea capului. Acest sampon nu contine substante nutritive care ar îngreuna suplimentar parul. Adaosuri pot fi numai elemente bactericide si extracte de plante care confera parului o asprime la pieptanat. Aceste substante au rolul sa neutralizeze secretia de grasime a pielii si împiedica lipirea parului dupa spalare.
  • samponul pentru par uscat si friabil – contine substante nutritive ca lanolina sau lecitina, ingredienti sintetici adezivi care revigoreaza parul facându-l elastic si neted. Acesti ingredienti repara micile rupturi din stratul solzos si îmbunatatesc substantial adaptabilitatea parului ud la pieptanat.
  • Coafatul cu peria si feonul

    Parul lung si semilung se usuca pe toata suprafata capului. Înclinând capul în fata se lasa sa cada în jos tot parul si suflând cu feonul se piaptana cu peria, începând din spate spre fata. Când parul este semiuscat se îndreapta capul si cu ajutorul feonului i se da coafurii forma dorita.

    La parul scurt pieptanarea se face de la început în forma aleasa, cu ajutorul feonului si doar la sfârsit se înfoiaza cu peria contrar directiei de crestere a parului înclinând capul înainte.

    Ambele metode au avantajul ca parul capata o stabilitate suplimentara mai ales la ceafa. În afara de aceasta, parul de deasupra care este cel mai afectat, prin acest procedeu este protejat. Este important sa se tina feonul în asa fel încât aerul sa sufle de la radacina parului spre capete. Numai astfel stratul solzos al parului ramâne neted si parul capata un luciu suplimentar. Lucrând cu feonul urmariti distanta corecta: între suflatorul feonului si par trebuie sa fie o distanta de 20 cm. Cu cât este mai mica aceasta distanta, cu atât temperatura este mai ridicata

answear.ro
Share: