Pentru un bun tonus fizic si mental, este necesar sa dormi circa sapte- opt ore pe noapte. Nici mai mult, nici mai putin, pentru ca este nesanatos sa dormi prea mult. Daca dimineata, in loc sa te trezesti in forma maxima si plina de energie, esti inca obosita, de zici ca n-ai fi dormit deloc, risti destabilizarea sistemului imunitar si aparitia frecventa a racelilor, alergiilor, indigestiilor.

bottegaverde.ro

Toate acestea sunt doar cateva din consecintele unui somn de proasta calitate.

Este dovedit că dacă dormi suficient, somnul este un aliat pentru sanatate si chiar pentru siluetă. Iată cateva explicații și o pledoarie pentru beneficiile somnului.

Un somn bun te ține relaxat și cu metabolismul la un nivel normal. Când ești relaxat și metabolismul este normal, digestia alimentelor este ușoară. Lipsa de somn te poate face să mănânci mult și prost.

Hormonul stresului este ținut sub control de somn. Cortizolul este un hormon secretat de organism în condiții de stres. Este fundamental necesar pentru că te ajută să faci față, fiziologic vorbind, stresului, dar excesul de cortizol duce la afecțiuni cardio-vasculare, la tensiune arteriala, la tulburări metabolice grave și la îmbătrânire prematură. Cortizolul scade, iar efectele lui sunt anulate de o repriză de somn. Minimum șapte-opt ore de somn duc nivelul cortizolului spre zero.

În timpul somnului nivelul de insulină scade cu 30%, iar asta are ca efect un bun metabolism al lipidelor, ceea ce poate duce la menținerea greutății sau chiar la scăderea în greutate.

Somnul este la fel de important ca și respirația, consumul de apă și alimente, iar respectarea orelor de somn poate aduce un plus de vitalitate și sănătate. Nu uita că toate mecanismele imunitare naturale sunt activate și puse în mișcare în timpul somnului, iar imunitatea generală a corpului este mai bună în cazul celor care dorm cel puțin opt ore la fiecare 24 de ore.

Iata ce trebuie sa faci pentru un somn bun:

1. Ia masa de seara cu cel putin trei ore inainte de a te baga in pat, iar la cina evita consumul de ciocolata, cafea, cola, alcool, condimente – pentru ca toate acestea sunt excitante ale sistemului nervos.

2. Investeste intr-o saltea de calitate (nu foarte moale) si intr-o perna a carei forma sa-ti sutina corect zona cervicala. Exista diferite tipuri de perna, cu indicatie in functie de pozitia de somn: perne pentru dormit pe burta, pe spate sau mai mult pe o parte.

3. Culca-te si trezeste-te la ore fixe, chiar si in zilele libere. Disciplina este foarte importanta pentru un somn bun.

Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii

4. Daca somnul nu vine, nu sta in pat. Este cea mai sigura cale pentru o noapte alba

Bea un pahar cu lapte cald sau ceai de tei neindulcit si citeste putin sau asculta muzica lenta. Nu te uita la televizor pentru ca nu ajuta. Electrocasnicele n-au ce cauta in dormitor, intrucat, chiar aflate in stand by, genereaza campuri electromagnetice ce afecteaza calitatea somnului.

5. Mentine o temperatura confortabila in dormitor! Somnul bun cere o camera mai racoroasa, bine aerisita. Este indicat ca temperatura sa nu depaseasca 21 de grade Celsius.

answear.ro
Share: