Desigur ca se stie ce importanta este alimentatia in mentinerea sanatatii intregului organism. La fel de importanta este si alimentatia pentru sanatatea dintilor. Sunt alimente care fac bine dintilor, si altele care fac rau.

bottegaverde.ro

Din prima categorie pe lista cu alimente bune pentru dinti sunt mereu fructele, toate, dar și guma de mestecat. Guma de mestecat fără zahăr poate fi utilizată pentru curățarea superficială a dinților datorită faptului că ea stimulează secreția de salivă și reglează pH-ul cavității bucale, însă dezavantajul major al acesteia este prezența în compoziția sa a unor aditivi alimentari deosebit de nocivi pentru sănătate.

În ceea ce privește fructele acestea stimulează musculatura facială și ajută la curățarea cavității bucale.

Mononutriția, lipsa de diversitate alimentară, deficitul de proteine, vitamine și minerale, în special calciu, vitamina D și vitamina B12, afectează dinții, iar dieta care astfel de carerențe subminează calitatea smalțului dentar și favorizează cariile.

Nu manca alimente moi. Iti distrugi dinti. Unele medicamente care reduc secreția de salivă pot favoriza apariția cariilor.

Pe de altă parte vitaminele de tipul vitaminei C și a coenzimei Q10 au acțiune antioxidantă și protejează mai ales gingiile împotriva degenerării celulare, stimulează formarea de colagen (proteină fibroasă a țesutului viu) și favorizează refacerea.

Se știe că zahărul, natural sau procesat este inamicul numărul 1 al dinților și principala cauză a producerii cariilor.

Alimentele lipicioase, caramele, bomboane nu pot fi dizolvate rapid de salivă și prezența lor prelungită pe suprafața dinților favorizează cariile. Chipsurile, clătitele, checul și cozonacul sunt reținute pe suprafața dinților pe o perioadă lungă de timp și într-un final se transformă în glucide sau zaharuri care cauzează caria dentară.

Consumul constant de alimente moi face ca, pe termen lung, maxilarele sa lucreze mai putin, oasele acestora sa nu mai fie stimulate, iar dintii devin mai putin rezistenti, gingiile mai sensibile, iar musculatura isi pierde tonusul. In plus cei care consuma constant alimente moi si care au si un consum ridicat de zahar sunt foarte aproape de un dezastru stomatologic.

Iata care sunt principalele motive pentru care alimentele moi iti strica grav dintii.

Mancarurile moi sunt aproape intotdeauna lipicioase, au zahar in exces sau sunt prea grase. Rezultatul: carii, tartru dentar si multe kilograme in plus.

Cand mestecam alimente moi se produce o cantitate mica de saliva, astfel ca unul din cele mai importante functii ale acesteia, respectiv curatarea si intretinerea unui mediu alcalin in gura, va fi mult diminuata, iar acesta este un factor care favorizeaza aparitia cariilor dentare.

Dulciurile determina o secretie de saliva mult mai acida decat cea secretata cand mancam alimente tari, fructe si legume. In plus, gradul de aciditate al salivei ramane crescut pentru un interval mai mare de timp, ceea ce afecteaza smaltul dintilor.

In replica consumul alimentelor tari stimuleaza sucurile gastrice, iar un proces de masticatie viguros determina aparitia rapida a senzatiei de satietate, in conditiile in care senzatia de satul este mult intarziata daca mancam alimente moi. Cu alte cuvinte daca mesteci putin, senzatia de satul o sa apara mai greu.

answear.ro
Share: