Toate cosmeticele trebuie ferite de căldură și umiditate. Ele trebuie pastrate in anumite conditii altfel s-ar putea altera. Asta nu inseamna ca trebuie să le păstrezi pe toate în frigider – temperaturile extreme (fie ele foarte ridicate, fie prea coborâte) nu fac bine nici măcar fardurilor. Mai jos sunt cateva sfaturi privind modul correct de pastrare a cosmeticelor.

bottegaverde.ro

Crema, fie că e de mâini, fie de corp sau de față, se menține cel mai bine la temperaturi între 5 și 25 de grade Celsius. La temperaturi mai joase se întărește, apa pe care o conține se cristalizează și crema se deteriorează. La tempepraturi ridicate, crema își subțiază textura.

Rujul rezistă între doi și trei ani, însă cele mate se usucă mult mai repede. Dacă simți că rujul se usucă pe buze sau are gust rânced, debarasează-te imediat de el.

Mascara își pierde termenul de valabilitate în trei, maximum șase luni de la deschidere. Dacă ai ochi sensibili la compușii chimici, folosește o mascara rezistentă la apă. Solvenții pe bază de vaselină favorizează apariția și înmulțirea bacteriilor. Ca să prelungești durata de viață a unei mascara, ține tubul cât mai puțin deschis și înșurubează-l bine după ce ai aplicat-o.

Fardurile de pleoape au consistență lichidă sau uscată și își păstrează termenul de valabilitate în jur de trei ani. Totuși, cele lichide ar putea să reziste de două ori mai puțin. Ține-le departe de umezeală și evită contactul cu apa sau cu surse uleioase (creme, serumuri, uleiuri). Aruncă fardul în momentul în care își pierde aspectul compact și are tendința să se fărâmițeze.

Fondurile de ten ambalate în recipiente de plastic sau prevăzute cu dozatoare în sticluțe sigilate își păstrează prospețimea un timp mai îndelungat decât cele comercializate în sticluțe cu deschidere largă. Asta pentru că, în contact cu aerul, compușii din cosmetice oxidează și se alterează.

Sticlele de parfum sigilate durează până la trei ani. Odată începute, valabilitatea scade până la un an și jumătate. Lumina puternică, umiditatea accentuată și căldura excesivă micșorează viața parfumurilor și accelerează evaporarea acestora.

Cosmeticele care conțin conservanți durează mai mult decât cele cu ingrediente naturale – foarte scumpe și cu termen de valabilitate extrem de scurt (maximum o lună de la desfacere). Pe timp de vară, dacă nu poți menține o temperatură de până la 25 de grade Celsius, e bine să optezi pentru prima variantă.

Ca să te bucuri o perioadă cât mai îndelungată de prospețimea cosmeticelor tale, e suficient să urmezi câteva reguli simple de igienă:

-înainte de a te machia, spală-te pe mâini cu săpun și clătește din abundență;

-curăță periile și aplicatoarele pentru pudră și farduri cel puțin o dată pe săptămână, apoi usucă-le într-un prosop;

-dezinfectează periodic, cu un tampon îmbibat în spirt, capacele și tuburile fardurilor sau ale cremelor și îndepărtează urmele rămase pe ele;

-dacă ții creme în borcane, nu atinge conținutul cu degetele pentru a evita transferul eventualelor bacterii de pe piele în cremă. E mai bine să iei crema cu un cuțit de ceramică și să-l cureți după fiecare folosire.

answear.ro
Share: