In lumea de azi circula tot felul de mituri despre felul in care trebuie sa-ti ingrijesti parul (ce e bine si ce nu e bine sa faci). O parte dintre ele sunt adevarate dar o mare parte nu sunt adevarate. In continuare explicam cateva dintre acestea:

bottegaverde.ro

-Se spune ca stresul provoaca caderea parului. Este adevarat. Stresul poate afecta hranirea, cresterea sau refacerea parului. In perioadele de stres, cade mai mult par, insa, dupa recapatarea confortului psihic, podoaba capilara se reface.

-Fumatul contribuie la albirea parului. Desi factorul ereditar joaca un rol important in acest proces, studiile au aratat ca riscul albirii premature a parului este de patru ori mai mare la fumatori. Iar toxinele acumulate in organism din pricina fumatului contribuie la caderea parului.

-Daca smulgi un fir vor creste doua in acel loc. Este doar o superstitie, dar e si un obicei prost. Prin smulgere, deteriorezi radacina si predispui scalpul la infectii. Dintr-o radacina, ies cateva fire de par, uneori cate unul si foarte rar cate doua odata. E foarte posibil ca unul sa fie alb si altul de culoare naturala, dar smulgerea sigur nu duce la indesirea lui.

-Apa rece face parul stralucitor. Nu este adevarat. Apa rece inchide cuticulele si parul va fi mai ordonat, drept si se va aranja mai bine, dar nu-l face sa straluceasca. Zeama de lamaie sau otetul adaugate in apa de clatit au acest efect.

-Unele sampoane fac matreata. Matreata este data de o ciuperca si nu are nici o legatura cu samponul. Nu trebuie confundata descuamarea scalpului ca urmare a uscarii (acele cojite mici si albe) cu matreata. Diferenta este ca matreata se vede pe par si este in cantitate mare, iar cojitele stau pe scalp. Un scalp cu cojite se poate trata printr-o hidratare adecvata si un tratament adecvat tipului de par.

-Spalatul excesiv duce la caderea parului. Desi dermatologii recomanda sa-l speli de trei ori pe saptamana, poti s-o faci ori de cate ori e nevoie. Curatarea scalpului nu duce la caderea parului si nici la uscarea lui, poate doar sa apara un exces de sebum in urma frecarii excesive.

-Parul cade pentru ca-l indrepti mereu cu placa. Caldura deterioreaza, arde sau usuca firul, ceea ce duce uneori la caderea parului, insa firele pierdut vor fi rapid inlocuite de altele care vor iesi din aceeasi radacina. Cand parul cade masiv, cauza nu este caldura, ci poate fi de natura hormonala sau o carenta nutritiva.

-Daca te tunzi des, parul creste repede si des. Nu este adevarat. Parul este mai gros spre varfuri decat la radacina – de aceea, pare mai des cand e scurt. Taierea parului nu influenteaza cresterea si nici nu schimba textura parului, dar il mentine sanatos, iar varfurile sunt netede. Iar volumul se capata nu prin tunsoare, ci cu produsele de ingrijire si coafare.

answear.ro
Share: