colagenul secretul tineretii

Colagenul, este elementul-cheie când vine vorba de păstrarea aspectului tânăr al pielii, dar şi de reducerea ridurilor. Colagenul, o proteină produsă de celulele organismului, ajută la menţinerea structurii ferme a pielii. În anii tinereţii, pielea rămâne netedă pentru că se regenerează constant, iar pe măsură ce îmbătrânim, producţia de colagen încetineşte şi apar ridurile.  Din fericire, există o mulţime de actiuni pe care le putem face pentru a păstra nivelul de colagen sau a stimula producţia lui în piele.

bottegaverde.ro

Foloseşte creme cu retinol. Acestea ajută la stimularea producţiei de colagen şi distrug substanţele care descompun colagenul după expunerea la soare

Expune-te la soare în siguranţă. Soarele accelerează pierderea de colagen. Razele UVA pătrund adânc în piele şi deteriorează fibrele de colagen. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la soare, ci doar să ne protejăm cu o cremă cu SPF minimum 15!

Spune stop fumatului.  Fumatul creează la nivelul pielii nişte enzime care afectează colagenul din piele, iar fumul distruge o mare parte din vitamina C. Este ştiut că fumătorii au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina C pentru a suplini pierderea ei, pricinuită de fum.

Renunţă la dulciuri. Zahărul poate fi un dezastru nu doar pentru siluetă şi sănătate, ci şi pentru piele. Prin procesul de glicare pe care-l produce, zahărul în exces se ataşează de lipide şi proteine, în special de colagen, pentru a forma compuşi care accelerează procesul de îmbătrânire.

Exfoliază pielea. Eliminarea stratului de celule moarte ajută pielea să accelereze procesul de înnoire celulară. Acidul glicolic (din fructe, în special ananas) şi acidul lactic (lactate) sunt substanţe care „dizolvă“ rapid aceste celule moarte, lăsând pielea netedă, sănătoasă şi luminoasă.

Pune accent pe antioxidanţi. Ei protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi ce provoacă îmbătrânirea pielii prin deteriorare celulară – practic, le neutralizează acţiunea, astfel încât să nu se mai poată „hrăni“ cu celulele sănătoase. Bea ceai verde, care conţine antioxidanţi de calitate, la fel ca fructele sau legumele crude. De asemenea, poţi să foloseşti serumuri sau creme care includ antioxidanţi în formulele lor.

Vitamina C

Studii recente arată că femeile peste 40 de ani care au avut în dieta lor un aport mare de vitamina C aveau mai puţine riduri decât cele care au avut un consum mic din această vitamină. Vitamina C este esenţială în formarea colagenului: fără ea, aminoacizii nu se pot lega pentru a forma proteine.  Este ideală dacă o consumi ori dacă o aplici pe faţă sub formă de măşti sau creme ce o au ca ingredient principal sau dacă iei suplimente zilnice.

Cremele şi colagenul

Cremele care menţin supleţea tenului trebuie să fie în primul rând puternic hidratante, iar ca să stimuleze sinteza de colagen, ar trebui să conţină:

-retinoizi sau retinol, care pot accelera capacitatea pielii de a produce celule noi şi a stimula producţia de colagen în corp;

-tretinoin – o substanţă ce poate ajuta la umplerea ridurilor cu colagen;

Se prescriu numai de medicul dermatolog, însă au efecte spectaculoase acolo unde cremele antirid obişnuite nu fac faţă, în special în cazul ridurilor adânci sau al vergeturilor.

– colagen marin – o proteină fibroasă extrasă fie din alge, fie din pielea peştilor, el are proprietăţi antioxidante cu rezultat în prevenirea apariţiei ridurilor sau chiar în estomparea acestora.

answear.ro
Share: