Problema aportului vinului rosu la mentinerea sanatatii este o problema mult discutata (si nu numai in timpurile moderne), si care pana la urma s-a dovedit a fi adevarata. Dupa unii specialisti si organizatii ale sanatatii, explicatia ca francezii au cel mai redus numar de bolnavi cardiovasculari ( cholesterol crescut, accidente vasculare cerebrale, infarcturi de miocard), se datoreaza tocmai consumului de vin rosu de calitate.

bottegaverde.ro

Stiinta moderna a demonstrat ca vinul rosu contine o substanta care se numeste  resveratrol, substanta prezenta in cojile de struguri, si care este un antioxidant puternic si plin de beneficii.

Dintre vinuri, cel rubiniu contine cea mai mare concentratie de resveratrol. Aceasta substanta face parte din categoria flavonoidelor, niste antioxidanti care sporesc nivelul colesterolului bun (HDL) si au efect antiinflamator. Astfel, vinul rosu, consumat cu masura este chiar recomandat celor cu afectiuni ale inimii, datorita capacitatii sale de a fluidiza circulatia si a „topi“ aglomerarile de grasimi nesanatoase de pe artere.(colesterolul rau LDL)

Datorita resveratrolului, vinul rosu a ajuns un ingredient in retetele de infrumusetare (bai, masti de fata, lotiuni cosmetice) pe care le practica saloanele exclusiviste si aceasta datorita efectului de intinerire pe care il are. De asemenea contribuie in mod essential la estomparea ridurilor profunde si cicatrizarea iritatiilor aparute la suprafata pielii. Si asta nu este tot. Este din ce in ce mai folosit in gastronomie, la prepararea diferitelor retete (nu doar frantuzesti).Poti incerca si tu sa gatesti  cu vin. Incearca sarmalele fierte in vin, de exemplu.

Sunt studii medicale care scot la iveala chiar proprietatile anticanceroase ale resveratrolului. Actiunea antitumorala este determinata de principiile antiinflamatorii din aceasta substanta. Tipurile de cancer vizate de resveratrol sunt cel de piele si tumorile tractului gastrointestinal.

Trebuie spus insa de la inceput ca toate aceste beneficii se por obtine doar daca se consuma o cantitate mica de vin rosu. Recomandarea specialistilor nutritionisti, este aceea de a nu se consuma mai mult de 140 ml pe zi si intotdeauna insotit de mancare. (adica sa se bea la masa)

Daca consumul este exagerat, efectele secundare intrec orice beneficii pe care vinul rosu le-ar putea avea: scad capacitatea de concentrare, pot avea efect de inhibare a libidoului, in timp scad memoria si performantele intelectuale, iar daca este consumat fara a fi combinat cu alimente, adica la masa, viteza de absorbtie in sange este potentata.

Prea mult alcool ingrasa. De exemplu, 140 de ml de vin rosu iti furnizeaza 107 kcal si 2,4 grame de carbohidrati. Imagineaza-ti cum ar arata cifrele daca ai dubla cantitatile si, mai ales, cum s-ar transpune un consum frecvent in silueta ta.

answear.ro
Share: