Produsele cosmetice cu extracte naturale din trandafiri sunt alegeri foarte bune pentru păstrarea prospeţimii şi tinereţii.

bottegaverde.ro

Apa de trandafir.

Fină şi uşor uleioasă, apa de trandafir este cel mai plăcut mod în care să scapi de acnee, pentru că are efect antibacterian şi exfoliant blând, curăţă tenul şi îi reface echilibrul natural de uleiuri. O poţi folosi pentru a păstra tenul fin şi neted, după demachiere. Apa de trandafir poate fi şi un tratament înainte de plajă, pentru a preveni fotoîmbătrânirea pielii şi arsurile.

Apa de trandafir este ideală pentru tenul gras, reduce mărimea porilor şi redă supleţea tenului cu exces de sebum. E numită şi elixir al tinereţii, pentru că revigorează pielea instantaneu şi o tonifică. Este şi un bun antidot pentru transpiraţie, elimină rapid mirosurile neplăcute şi reechilibrează pH-ul pielii.

Modul de preparare.

Se prepară atât de uşor şi repede, încât e păcat să nu ai tot timpul în casă această loţiune magică.  Alege un vas închis la culoare, de preferat de lut, şi umple-l cu petale de trandafir. Fierbe mai multă apă decât capacitatea vasului în care ai pus trandafirii, iar când clocoteşte, toarnă peste petale şi acoperă cu o farfurioară. Lasă-le la macerat o zi. După ce procesul de macerare s-a încheiat, strecoară lichidul printr-un tifon şi ține-l la rece.

Petalele.

Sunt o mină de antioxidanţi şi mai ales de vitamina C, sursă valoroasă pentru pielea tonică şi fermă. Uleiul esenţial vine şi el cu proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare, care reduc roşeaţa pielii, iar alfahidroxiacizii exfoliază delicat pielea şi strâng porii. Delicata floare te ajută să întinereşti şi să-i redai pielii supleţea.

Mască de întinerire cu petale de trandafir.

  • 8 linguri cu petale proaspete sau 4 linguri cu petale uscate; 500 ml de apă

Pune la fiert şi lasă să scadă la jumătate, apoi stinge focul şi lasă să se răcească la temperatura camerei. Strecoară şi înmoaie un tifon în acest ceai şi aplică pe faţă 15-20 de minute.

  • 5 linguri de petale uscate; apă fiartă şi răcită

Pune petalele într-un mojar şi pisează-le până ce obţii o pudră fină, apoi adaugă apă, o linguriţă sau cât e nevoie pentru a face o pastă moale. Întinde masca pe faţă pentru 15 minute, apoi clăteşte cu apă rece.

Uleiul de trandafir

Doar din patru soiuri de trandafir se extrage uleiul esenţial, acest minunat elixir: Rosa damascena, Rosa centifolia, Rosa gallica şi Rosa moschata. Ultimul soi este cel mai des folosit şi are cel mai mare conţinut de ulei. Aceşti trandafiri îşi au originea în Persia (Iranul de azi), unde erau folosiţi ca monedă de schimb. Petalele sunt culese doar înainte de răsăritul soarelui, pentru a extrage maximum de substanţă uleioasă. O singură rază de soare ar face să se piardă jumătate din cantitatea de ulei. Uleiul se obţine prin distilare şi are proprietăţi antiinflamatoare puternice.

Uleiul de trandafir este un produs excelent şi pentru revitalizarea părului. Amestecă două linguri cu ulei de măsline cu zece picături de ulei de trandafir şi o linguriţă cu zeamă de măsline. Aplică acest amestec pe păr şi lasă-l să acţioneze cât mai mult timp posibil, apoi spală-l ca de obicei.

Parfum de bună dispoziţie

Marii parfumieri spun că, atunci când adulmeci aroma senzuală de trandafir, imediat te cuprinde o stare de bine. Studiile vin să confirme această constatare: uleiurile volatile au darul de a stimula secreţia de endorfine şi serotonină la nivel cerebral, aceşti neurotransmiţători responsabili cu starea noastră de fericire. Trandafirul este unul dintre ingredientele principale ale celor mai renumite parfumuri. În mod obişnuit, se folosesc zeci de arome în cantităţi infime, cât să se obţină acordurile fine, însă trandafirul face parte din categoria ingredientelor  cu „greutate“, care au o contribuţie importantă la nota parfumului. Senzual şi rafinat, el nu poate lipsi din nici un parfum feminin şi romantic.

Ingrijirea tenului

Indiferent ce fel de ten ai, cosmeticele pe bază de trandafiri te ajută să-l îngrijeşti şi să-l răsfeţi.

Mască pentru tenul gras – amestecă o linguriţă de praf de petale uscate (mixate) cu un pic de apă de trandafiri şi o linguriţă cu miere. Această pastă aplic-o pe faţă 15 minute, apoi clăteşte cu apă rece.

Demachiant calmant – pune la macerat zece petale de trandafiri în patru linguri de apă distilată, apoi strecoară şi adaugă două linguri cu miere. Cu această loţiune se curăţă faţa şi apoi se clăteşte cu apă rece.

answear.ro
Share: